Wanneer je zelf een chic etentje organiseert, is het belangrijk je tafel te dekken zoals het hoort. Het is hierbij belangrijk dat kleur en stijl op elkaar zijn afgestemd. om kleur en stijl op elkaar af te stemmen.  Houd het simpel, geen bonte kleuren door elkaar en niet te veel opsmuk. Hieronder vind je uitleg over de diverse onderdelen binnen de tafelschikking:

Tafellaken

Gebruik altijd een wit tafellaken. Het tafellaken moet rondom de tafel ongeveer 30 cm afhangen (rand).

 

Borden

Zet de borden iets binnen de tafelrand, met een onderlinge afstand van 50 à 60 cm. Als je echt voor stijlvol gaat, gebruik dan onderzetborden (deze laten staan tot het dessert). Leg op de onderzetborden een netjes gevouwen servet tegen het schuiven. Kleine borden voor een salade of broodje komen linksboven het onderzetbord te staan. Is er een voorgerecht in een coupe, zet dan het glas op een schoteltje op het onderbord met een lepeltje en vorkje aan weerszijden van het glas op het schoteltje. Zorg er bij warme gerechten voor dat de borden zijn voorverwarmd.

 

Bestek

Het bestek dat voor de verschillende gerechten nodig is, ligt boven en naast het bord; aan weerszijden van buiten naar binnen in volgorde van gebruik. Vorken liggen links naast het bord, messen rechts en hiernaast de soeplepel. Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Leg messen altijd met de snijkant naar het bord. Leg vorken en lepels ‘open’, d.w.z. met de holle kant naar boven.

 

Glazen

De benodigde glazen staan rechts boven de borden. Het aantal moet gelijk zijn aan de verschillende te serveren dranken. De volgorde is: het eerst te gebruiken glas staat het meest rechts, het laatst te gebruiken glas meest links. Weer links van dit rijtje staat een eventueel waterglas.

 

Servetten

Leg servetten op of naast de borden.